nedelja, 23. maj 2010

Novo predavanje Škratove filmske male šole: Saša Šavel Burkart: Manjšinska kinematografija: turško-nemški film

Vljudno vabljeni na četrto iz serije sedmih predavanj, ki bodo potekala v okviru Škratove filmske male šole 2010:

26.5.2010, ob 18. uri, v klubu SOT 24,5 (stavba Lovci), Metelkova mesto.

Saša Šavel Burkart: Manjšinska kinematografija: turško-nemški film

Zadnje čase se v nemškem prostoru v filmski in literarni teoriji postavlja vprašanje, kakšne nacionalnosti je delo izpod peresa oz. kamere ustvarjalca, ki ima turške korenine in je narejeno v večinskem jeziku. Da pa je tudi »manjšinska kinematografija« (kot definiramo turško-nemški film na podlagi definicije »manjšinske književnosti«, kakor sta jo podala Deleuze in Guattari) del nacionalne kulture, bo v novem predavanju Škratove filmske male šole, s pregledom zgodovine turško-nemškega filma in njegovih značilnosti, pokazala mag. Saša Šavel Burkart, novinarka in urednica oddaje Platforma na RTV Slovenija.

Predavanje se bo zgodilo v sredo 26.5.2010 ob 18.00 uri, v Klubu SOT 24,5 (stavba Lovci, Metelkova mesto), ki nam ga je v ta namen prijazno posodilo YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.
Več o predavanju in Škratovi filmski mali šoli 2010 si lahko preberete na spletni strani, na kateri pa lahko med drugim najdete tudi posnetke že izvedenih predavanj, izhodišča za sodelovanje v delavnici pisanja o filmu, galerijo in napoved ostalih aktivnosti pričujočega projekta.

---

Projekt Škratova filmska mala šola izvajamo v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv. Projekt sta zaenkrat finančno podprla Urad RS za mladino in Urad za mladino MOL. Projekt izvajamo tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, KUD Mreže in CNVOS-a.

Koordinatorki projekta Nina Cvar (ninacvar@gmail.com) in Mojca Kambič (mojkam@gmail.com).


četrtek, 20. maj 2010

Shannon Bell: Shooting Theory

V sredo, 2. junija, bo ob 12h v predavalnici 1 na Fakulteti za družbene vede predavala prof. dr. Shannon Bell, performans filozofinja, ki živi in piše filozofijo-v-akciji. Je avtorica, soavtorica in urednica več knjig, med njimi: Reading Writing and Rewriting the Prostitute Body (Indiana University Press, 1994), Whore Carnival (Autonomedia, 1995), Bad Attitude/s on Trial (University of Toronto Press, 1997), New Socialisms (Routledge, 2004) in Fast Feminism (Autonomedia, 2010).

Naslov ljubljanskega predavanje je torej Shooting Theory, pri čemer gre za predstavitev avtoričinega projekta snemanja teoretskih konceptov skozi snemanje naravnih pojavov ob mrtvem morju, in sicer skozi koncepte različnih filozofinj in filozofov: na primer Simone Weil, Spinoze, Heideggra in Paula Virilia.

Avtorica bo - slednja sicer predava sodobno in post-sodobno teorio, kiberpolitiko, postidentitetne politike, estetiko in politiko, nasilno filozofijo (violent philosophy) ter hitri feminizem (fast feminism) na Univerzi York v Kanadi - svojo zadnjo knjigo prvič predstavila prav v Ljubljani.


Intervju s Petrom Stricklandom, režiserjem filma "Katalin Varga", in Barbaro Kelbl

S sodelavcem sva za zadnjo radijsko oddajo pripravila dva filmska intervjuja. Tako si lahko poslušate daljši intervju z britanskim režiserjem Petrom Stricklandom, ki je režiral film Katalin Varga - vidite ga lahko tudi na rednem sporedu Kinodvora -, vaša ušesa pa lahko usmerite tudi k poslušanju pogovora z Barbaro Kelbl, korežiserko filma "Šum v filmu", pod katerega se je podpisal še Viki Bertoncelj.

Več pa tukaj.


nedelja, 16. maj 2010

Plesni Ukrep!


Med 13.5. in 16.5. je v
Plesnem Teatru Ljubljana potekal bienalni festival plesnih perspektiv, o katerem boste sicer lahko več izvedeli jutri, ob 16.00 na Radiu Študent.


Festival plesnih perspektiv so prvič izvedli maja 2008, želja pričujočega dogodka pa je odziv na vsakokratne potrebe domačega kulturnega prostora in prakse sodobnega plesa.

Na letošnjem Ukrepu se je tako premierno predstavilo pet novih plesnih projektov, ki so nastajali v okviru programa "Medukrep", ustvarilo pa jih je 34 plesnih in drugih umetnikov najrazličnejših generacij.

Več o festivalu, t.i. dramaturških premislekih ter o ustvarjalkah in ustvarjalcih festivala pa
tukaj.

nedelja, 9. maj 2010

Nepredvidljivi spletni večer z Andrejem Morovićem


Na Spletnem peresu se boste lahko v torek zvečer, to je 11.5.2010 ob 21h, udeležili nepredvidljivega spletnega dogodka v družbi Andreja Morovića, o katerem smo na Fimutheju že pisali. Pogovor s pisateljem, popotnikom, fotografom in avtorjem zbirke kratkih zgodb "In si tu" bo moderirala Tina Košir. Več o vsem pa tukaj.


Ima tu prste vmes davno pozabljena ljubica? Pobrskal je po telefonskem imeniku, ji orisal uganko in kar naravnost vprašal: »Razkrij mi skrivnost, si ti bila ta?«



sobota, 8. maj 2010

Ethio Ghost

Ravnokar na Radiu Študent poteka Ghost program o eitopski glasbi in predvsem o etiopskih glasbenikih, ki bodo nastopili na letošnjih festivalih Druga Godba in Jazz Festival Ljubljana. Kasneje bo TUKAJ mogoče slišati tudi celotno oddajo.







četrtek, 6. maj 2010

3. Subverzivni filmski festival in manifest K tretjemu filmu


Če vas zanima, kaj vse se bo dogajalo na 3. Subverzivnem filmskem festivalu, ki poteka med 1. in 25. majem v Zagrebu, in če vas zanima eden od ključnih manifestov v minulem stoletju, to je manifest K tretjemu filmu, posurfajte spletno stran Radia Študent.

sreda, 5. maj 2010

Revija Frieze ponovno kliče k vašim prispevkom!

Že lani smo na blogu Fimuthe pisali o natečaju revije Frieze za kritiško nagrado in tudi letos se ponovno oglašamo s pozivom organizatorjev po vaših prispevkih. V letošnjem letu bodo tako vaše prispevke ocenjevali filozof in kritik Boris Groys, pisatelj in publicist A.M. Homes in sourednik pričujoče revije, Jörg Heiser.

S prispevkom (gre naj še za neobjavljeno kritiko nedavne oziroma aktualne razstave, ki naj bo dolga okoli 700 besed) lahko sodelujete vsi, ki ste stari več kot osemnajst let in ste do sedaj objavili do največ tri kritike v revijah, časopisih lokalne oziroma nacionalne narave. Predhodne spletne objave ne štejejo!

Kritika oziroma prispevek naj bo poslan v angleškem jeziku, ki je lahko tudi prevod, kar pa naj bo navedeno. Besedilo pošljete na email naslov: writersprize@frieze.com, brez slikovnega materiala, do 25.6.2010.

Zmagovalec bo prejel 2000 britanskih funtov in možnost spisanja kritike za omenjeno revijo, in sicer za mesec oktober. Več informacij o natečaju pa tukaj.

torek, 4. maj 2010

Fatih Akin: Kuhinja z dušo

Po prepričljivih študijah hibridnih turško-nemških identitet, zlasti pa medosebnih odnosov v sodobni globalizirano-multikulturni družbi, ki nam jih Fatih Akin razgrne v filmih Z glavo ob zid (Gegen die Wand, 2004, Fatih Akin) in Z druge strani (Auf der anderen Seite, 2007, Fatih Akin), nas v Kuhinji z dušo (Soul Kitchen, 2009, Fatih Akin) ta turško-nemški auteur skuša zapeljati s komično, nepretenciozno pripovedjo o hamburškem urbanem vsakdanjiku navadnega človeka v času globalne recesije.

Sledeč stalnim tematskim tirnicam, v ospredju katerih so priseljenska izkušnja, težavna samoiskanja, zapleteni družinski in ljubezenski odnosi, nenazadnje pa tudi stalno prisotno vprašanje usode oziroma grozljiva arbitrarnost življenjskih naključij, Akin v Kuhinji z dušo še naprej ostaja zvest svojemu značilnemu vsebinskemu crédu, ki ga v svoje filme sicer inavgurira skozi svojstven žanrski pastiš, ozaljšan z bogatim poznavanjem genealogije evropskega, konec koncev pa tudi ameriškega filma.


Več pa v novi številki Ekrana.


ponedeljek, 3. maj 2010

Zapiranje mednarodno uglednega oddelka za filozofijo na Univerzi »Middlesex«?

Iz Velike Britanije prihaja presunljiva vest o zapiranju mednarodno uglednega oddelka filozofije na Univerzi "Middlesex". Uprava te univerze se je pod očitno pretvezo finančne krize namreč odločila, da bo zaprla oddelek za filozofijo, ki sicer predstavlja enega od ključnih raziskovalnih središč v Veliki Britaniji in se ukvarja z raziskovanjem sodobne kontinentalne misli v tej državi. Še več. Gre za mednarodno priznan raziskovalni center, znotraj katerega med drugim delujeta tudi takšni imeni, kot sta na primer Peter Hallward in Peter Osborne in ki se osredotoča zlasti na študij kritične teorije, marksizma, psihoanalize, radikalne filozofije ipd.

Smo v danem primeru zares priča zgolj navedenim finančnim razlogom, ki bi jih novo šolsko leto tako in drugače postavilo na laž (če seveda sploh sledimo logiki zapiralcev), ali pa gre za tiho, tako rekoč "trendovsko", sistematično uničevanje humanistike, kritične misli?

Podporo danemu oddelku lahko izrazite s podpisom peticije:

http://www.gopetition.com/petitions/save-middlesex-philosophy.html

Cilj pa je - kot lahko med drugim preberemo tudi na Facebook profilu borcev za ohranitev danega oddelka, pri čemer gre za zaprtje dodiplomskih kot tudi podiplomskih programov - da se do jutri, in sicer do 4pm zbere 10.000 podpisov, pri čemer bržčas ni odveč omeniti, da tu ne gre "le" za "Middlesex"...

nedelja, 2. maj 2010

Išče se 12 neustrašnih: spletna delavnica branja kratke proze za srednješolce in srednješolke


KNJIŽEVNOST + SREDNJEŠOLCI + IZZIV

Zakaj bi čar literature morali spoznati šele po koncu srednje šole? Strasti, laži, junaštva, globine, kriki, mavrice in motne luže pa ostajajo za čas ... potem. Jezik in literatura sta kot telo in glas, izraza, ki presegata prostor in čas tako kot – svetovni splet. Res, spletne strani so nadvse dinamične in sodobne, a vendar potrebujejo – besede.


Kakšno je torej tvoje resnično mnenje? Kako vidiš vedno znova iste padce in vzpone človeka? 12 neustrašnih mladih bralcev in bralk vabimo, da s prav tako mlado kritičarko izostrenega očesa in še ostrejšega jezika Ano Geršak na spletni bralni delavnici premeljete naslednje zgodbe:


4 ponedeljki, 4 zgodbe, 12 bralcev-k:

10. maj ob 21 h: Tisti, ki ve, kaj pomeni paziti na postavo Gregor Lozar: Hujšanje (iz zbirke Spačene)

17. maj ob 21 h: Tista, ki vidi, katera ne bo slekla svoje črne obleke Guadalupe Nettel: Prosojne žaluzije (iz zbirke Bodljikave zgodbe)

24. maj ob 21 h:
Tisto, kar nas najbolj boli Raymond Carver: O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni (iz zbirke Kolesa, mišice, cigarete)

31. maj ob 21 h:
Tista, ki v isti sapi govori o Cankarjevi skodelici kave in kondomih Svetlana Makarovič: Špicparkeljc (iz zbirke časopisnih kolumn S krempljem podčrtano)

Na delavnico se prijavite z el. pismom na naslov bralnica@spletnopero.si – prijave zbiramo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do 6. maja. Prvo srečanje je na sporedu 10. maja, omenjene zgodbe in navodila za vstop v klepetalnico pa bodo udeleženci prejeli še pred pričetkom delavnice, po zadnjem srečanju pa sledi še klepet v živo v knjigarni založbe Sanje. Udeležba je brezplačna.


Več pa tukaj.


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory