sobota, 20. junij 2009

Spletno poljubljanje Annie Abrahams

Virtualna baza Intima v sodelovanju z Galerijo Škuc danes in jutri predstavlja spletni projekt "Poljub" nizozemske umetnice Annie Abrahams. Gre za intermedijsko umetnico, ki velja za eno izmed pionirk spletne umetnosti in je specializirana za medmrežne performanse, v katerih z uporabo sodobnih komunikacijskih tehnologij raziskuje čustvena in intimna razmerja, često skozi prizmo osamljenosti, strahu in politike.

Abrahamsova, ki razstavlja širom sveta, se je tokrat podpisala pod spletni performans "Poljub", pri čemer gre za performans dveh akterjev, Martine Ruhsam z Dunaja in Vlada G. Repnika iz Ljubljane. Slednja se srečata v medmrežnem prostoru neposredne
video-konference, v živo na internetu. Vsak v svojem intimnem prostoru izpostavita svojo intimo skozi enourni navidezni poljub, ki ga gledalci lahko spremljamo v javnem prostoru. Podoba poljuba sestavljata dva ločena okvirja dveh spletnih kamer, pri čemer poljub nastane na skrajnem robu neposredno prenešene video slike. "Poljub" je torej konstrukcija podobe poljuba, intimnega stika, do katerega pride v virtualnem prostoru oziroma je svojevrstna realizacija nemogočega, ki gledalcu povzroča nelagodje ob vstopu/vdoru v neobstoječi intimni prostor akterjev. Več pa tukaj.


Naj povemo še to, da bomo v Ljubljani priča dvema prostorskima različicama projekta:


1. Urbano-gverilska izvedba
Neposredni prenos v živo: Mestno središče Ljubljane / Stara Ljubljana
Sobota, 20. junija 2009, s pričetkom ob 21:30
trajanje: 60 minut


2. Galerijska izvedba

Neposredni prenos v živo: Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Nedelja, 21. junija 2009 s pričetkom ob 21:30
trajanje: 60 minut
(Izvedba v sodelovanju z Galerijo Škuc)


Produkcija: Virtualna baza Intima - zavod za sodobne umetnosti

Spletni protokoli: TokBox

0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory