nedelja, 5. april 2009

Revija Literatura ob svoji dvajsetletnici razpisuje natečaj za najboljši robni zapis

Revija Literatura ob svoji dvajsetletnici razpisuje NAGRADNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI ROBNI ZAPIS LETA 2009.

Kaj je robni zapis? Robni zapis je poseben žanr, ki ga najdete na zadnjih straneh te revije. Malce spominja na kritiko, vendar ji ne sme biti preveč podoben. Tovrstni zapis mora biti dobro povedan, slogovno prepoznaven in ker je zelo kratek, mora povedati prave reči. V bralcu mora zbuditi odziv na povedano in vtis o obravnavani knjigi. Meri naj okrog 1000 znakov s presledki vred (morda 300 več ali manj) V premislek naj tokrat jemlje knjige, izdane v slovenščini, z letnico 2009, ki sodijo na področje leposlovja, kulture in humanistike.

V natečaj bodo vključeni vsi robni zapisi, ki bodo prispeli na naslov LUD Literatura (robni zapis), Erjavčeva 4, 1000 Ljubljana, v petih natisnjenih izvodih do vključno 30. oktobra 2009. Zapisi naj bodo podpisani le s šifro, avtorstvo boste dokazovali s šestim izvodom, ko bodo izidi natečaja novembra objavljeni na Literaturini spletni strani.

V novembru bo komisija, sestavljena iz urednikov Literature, ki seveda na razpisu ne bodo sodelovali, izbrala 20 robnih zapisov, ki bodo nagrajeni z dvoletno naročnino na Literaturo, in enega, ki bo prejel nagrado 1000 evrov bruto.

Nagrada želi z za slovensko literarno polje rekordnim razmerjem med evrom in znakom (1:1) povečati slovensko vrednotenje vrednotenja. Kolikor robnih zapisov bo zaslužilo objavo, jih bo tudi objavljenih. Seveda pa je povod vrednotenja zmeraj strast in nuja, zato preostali ne bodo honorirani. Rubrika Robni zapisi že vsa leta obstanka temelji na prostovoljnem udarniškem delu.

0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory