ponedeljek, 4. maj 2009

Ime mu je svoboda: Radio Študent praznuje 40 let!

Radio Študent bo devetega maja, na nadvse pomenljiv datum sodobne zgodovine, praznoval svoj štirideseti rojstni dan.

O, to pa le ni kar ta
ko. Radio Študent namreč že štiri desetletja rešetari, provocira, živcira, se zabava, reflektira, izobražuje, nastavlja ušesa pravičnosti in svobodi ter transcendira na valovih 89,3MHz.

RŠ platforma je otrok leta, v katerem je bilo biti konformistično »out«, nemogoče pa »in«. Da pa ne bomo mistificirali že tako famoznega leta '68, naj ob tem zgolj dodamo, da je Radio Študent neposredni »efekt« študentskih demonstracij iz 1968. leta v Študentskem naselju v Rožni dolini. Radio se je tako tistega devetega maja 1969. prvič oglasil iz vlažne kleti VII Študentskega naselja v Rožni dolini – ostalo je zgodovina...

Danes, na sledi pionirskih mam in očetov, program Radia Študent sooblikuje več kot 150 sodelavcev. Začetne tri ure programa so se raztegnile na 17 ur dnevnega programa kreativnega brbotanja kritičnih umov, ki pa tako kot njihove mame in očetje, ne brbotajo zaradi zaslužkov, temveč preprosto zato, ker jim je mar, ker jim ni vseeno.

Radio študent kot neodvisno in nekomericalno javno občilo tudi po 40 letih svojega obstoja ostaja brez konkurence. In če parafraziramo zapis Maje Kač na spletnem portalu MMC, gre za radio, ki se je znal odzvati na družbene krize in spremembe. In verjamemo, da bo temu tako tudi v prihodnosti. Čez štiri desetletja pa vnovič divja rojstnodnevna zabava.

Skok v sedanjost. Radijci so ob svojem prazniku pripravili vrsto zanimivih dogodkov; med četrtim in osmim majem bo tako eter RŠ – a zaživel na prav poseben način - v legendarni posluh... V Kapelici pa se bo med drugim eksperimentiralo z XL eksperimentom oziroma se igralo z reinvencijo rabe radijskega medija v 21. stoletju.

Deveti maj pa seveda - rojstni dan! Štart praznovanja ob 16.00 na Filozofski fakulteti. Se vidimo!

1 komentarji:

Nina pravi ...

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=865308


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory