sreda, 23. april 2008

Slovenski impresionisti in njihov čas 1890 –1920

Na sledi trenutkom...

Slovenska Narodna galerija bo 90 – letnico svojega obstoja obeležila z veliko razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890 – 1920. Otvoritev razstave, ki kot nalašč sovpada s predsedovanjem Slovenije EU, bo v sredo, 23.4.2008, trajala pa bo vse do 10.2.2009. Na pričujočo razstavo se je galerija pripravljala dlje časa, saj gre nedvomno za organizacijsko, programsko in strokovno izjemno zahteven projekt, ki naj bi javnosti omogočil, da se po več desetletjih vnovič sreča z impresionističnimi mojstri kot so Rihard Jakopič, Matija Jama, Ivan Grohar in Matej Sternen; razstavni prostor pa se bo med drugim našel tudi za Antona Ažbeja, Ivano Kobilico, Ferda Vesela, Ivana Vavpotiča idr., torej ti. slikarske sopotnike impresionizma. Razstavo, ki obenem želi opozoriti tudi na kiparske, fotografske in arhitekturne dosežke tedanjega časa, simboliziranega s prebujajočo in cvetočo secesijo po velikem potresu v Ljubljani, bo spremljal pester dodatni program z okroglimi mizami najrazličnejših tematik – od statusa ženskih umetnic tistega časa, do vedno perečega vprašanja o trgovanju z umetninami. Da bi dosegli čim večjo identifikacijo obiskovalca s tedanjimi časi, so se snovalci projekta odločili, da se bo v galerijo vstopilo skozi vrata Narodnega doma (s Cankarjeve ceste), kjer bo moč najti slikarska ter kiparska dela, risbo, grafiko, karikaturo in fotografijo. Razstava, Slovenski impresionisti in njihov čas 1890 – 1920, pa bo – v maniri sodobnih pristopov, ki strmijo k čim bolj interaktivni reprezentaciji razstavnega gradiva – prestopila prag galerijske stavbe, saj se bo raztegnila v Tivoli, kjer bo obiskovalce v obliki prijetne klopi čakal obnovljen tloris nekdanjega Jakopičeva paviljona, ki se je pozneje moral umakniti cesti in železnici. Prav tako pa bo oživel tudi osamljeni paviljon na robu parka Zvezda, saj bo v njem osrednja info točka razstave.

Nedvomno razstava, vredna ogleda!

Razstavo je organizirala Barbara Jaki.




Več informacij na:

- http://www.ng-slo.si/default.asp?k=razstava_dogodek&rid=214

- http://sl.wikipedia.org/wiki/Impresionizem

- http://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenski_impresionizem

- Beti Žerovc, Rihard Jakopič: Umetnik in strateg

- Matija Jama

- Ivan Grohar

- Matej Sternen

2 komentarji:

Anonimni pravi ...

hm... v Dnevniku so pa rekli, da bo predstava odprta do 8. februarja 2009. A bom zdej lahko šel za rojstni dan v galerijo, ali ne?

Miha

Nina pravi ...

he he Miha, ti si res car - vestno opravljas svojo dolznost kaj ;) hehe
Jah, ne vem, na spletni strani galerije - tam sem crpala info - pise, da bo do 10.2.2009 ... tko da ne vem, kaj naj ti svetujem pri nacrtovanju tvojga praznovanja :)
Miha, drzi se, lepo lepo pozdravi Ivo - prejsnjic smo se mel prav super - in upam, da se kmalu vidmo!

Pozdravljamo te Tit, Chicko in Nina


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory