sobota, 25. julij 2009

Sajeta 2009

Prihodnji teden se obeta še en premnogih letošnjih jubilejev, ki, iskreno rečeno, prihajajo že malo iz mode. Vseeno pa tokratni primer zahteva precejšnjo pozornost, saj tako forma kot vsebina desetega kreativnega tabora Sajeta, obljubljata obilo glasbenih presežkov.


Skozi pet dni, kolikor jih bo program tokratne edicije zasedal, se bodo vnovič predstavili zvočni eksperimentatorji z različnih struj, manjkalo pa ne bo niti inovativne rockerske drže, ali še bolje, psihadelične progresive. Tu imam predvsem v mislih petkov večer, ko se bo po improvizaciji z Radical Improvisation Duet in Mimesys zgodil koncert zagrebški Seven That Spells. Dejstvo, da so dobri kolegi s kitaristom od Acid Mothers Temple, s katerim so tudi posneli ploščo, pove vse. Poleg tega bi se eden od vrhuncev znal zgoditi tudi v sredo, ko se bo na Sajeti predstavila avantgardna glasbenica na 5-strunskem čelu, Clementine Gasser, sledil pa ji bo bobnar/elektrončkar Andrea Belfi. Dogajanje tistega večera bo zaokrožil pariški, med rockom in jazzom lebdeči trio Jean Louis, s čimer je pestrost izrazito na strani tistega dne.

Sicer pa je potrebno omeniti najbolj zveneča imena tokratne Sajete, ki so nedvomno četrtkova Trevor Watts in Peter Knight ter uvodni večer z založbo Staubgold, ko bomo imeli priložnost slišati Paula Wirkusa in na tem festivalu že nastopajočega Josepha Suchyja. Kdor se kolikor toliko zanima za eksperimentalno in avantgardno elektronsko muziko, je bržkone za založbo Staubgold že slišal, pri njej namreč izdajajo denimo Rafael Toral, Oren Ambarchi, MC Zulu ter podobni, sama založba pa velja za eno vodilnih tovrstnih na področju Evrope.

Celoten program in vse dodatne informacije dobite na strani www.sajeta.org, dvourna oddaja o festivalu s pogovorom z vodjo Sajete in ogromno glasbe, pa se bo zgodila danes ob 22:00 na frekvencah Radia Študent.

Nekaj zanimivejših izvajalcev...





0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory