torek, 22. julij 2008

Sazas zarubil AKD Izbruh v Kranju


Najbogatejše slovensko društvo SAZAS, za katerega več ali manj vsi Slovenski kulturniki, avtorji, skladatelji, glasbeniki in organizatorji že leta in leta menijo, da ne deluje pošteno do izvajalcev nekomercialnih del, prav tako pa tudi do organizatorjev tovrstnih prireditev, se je 18.7.2008 obesil na račun Alternativnega kulturnega društva Izbruh. Prilastili so si 7963 evrov, ki so bili namenjeni za izpeljavo neglasbenih projektov v letu 2008. Menimo, da so lopovi odigrali dokaj grdo potezo, ki je tudi pravno vprašljiva, saj društvo ni prejelo nobenega uradnega obvestila o izvršbi odvzema premoženja. Stanje društva trenutno pa je takšno, da sedaj ne moremo plačati, za več kot 5000 evrov računov, ki so se nabrali od letošnjega leta.

AKD Izbruh deluje v Kranju že 7 let in vse od začetka prireja razne prireditve, ki ne morejo biti prijavljene kot javne, saj prostori v katerih se izvajajo le-te zaradi denacionalizacijskega postopka ne morejo biti javni, zato tudi boikotiramo SAZAS itd…Društvo v njih deluje vsa ta leta brez vode, elektrike (danes že skoraj osnovnih človekovih pravic) in kakršnihkoli pravnih pooblastil, izključno v dobro obstoju in razvoju alternativne kulture v Kranju, na Gorenjskem, Sloveniji. Naša dejanja podpira več kot 3000 občanov Kranja ter več tisoč somišljenikov širom Slovenije in celega sveta. Izbruhov kulturni bazen je eden izmed zelo aktivnih in večjih kulturnih centrov v Sloveniji. Od drugih se razlikujemo po tem da naše delovanje temelji na prostovoljni, brezplačni, minus profitni, družbeno koristni osnovi, katero finančno podpirajo predvsem podporniki in podpornice, člani in članice, tovariši in tovarišice, ki se strinjajo, da Kranj kot tretje največje mesto v Sloveniji, kakor tudi Slovenija sama, potrebuje tovrstne kulturne centre. V manjšem obsegu dobivamo podporo tudi preko javnih razpisov Mestne občine Kranj, predvsem za razne projekte (delavnice, izobraževanje, itd.), najem agregata in nafto za izpeljavo raznih drugih prireditev.

Naše prireditve vključujejo nastope nekomercialnih glasbenih skupin, ki se na noben način ne strinjajo, še manj pa potrebujejo združenja SAZAS, kakor tudi ne obstoječe zakonodaje o avtorskih pravicah. Vsa njihova dela so NO COPYRIGHTS, bendi pa so še veseli, če jim kdo zapeče 100 cdjev, njihovega dela ter ga razdeli med prijatelji itd.. Ti koncerti so včasih obiskani z 10. ljudmi in komaj zberemo bendu, da ima za nekaj litrov bencina. Za Sazas pa je to javna prireditev, ovrednotena isto kot Bijelo Dugme v Beogradu, in zakon pravi da je treba plačati tudi njemu.

Organiziramo tudi koncerte glasbenih skupin, ki so člani tega združenja, (saj je v Sloveniji pri založbam, distribucijam, proizvajalcam cdjev(Racman) pogoj to članstvo, nemoreš se izogniti temu.) in kateri prihajajo nastopat zgolj v podporo obstoju in razvoju kulturnega centra Izbruh, ne pa polnjenja računa redkim priviligiranim na Sazasu, saj so tudi te skupine v slabih odnosih z njimi, ker jih SAZAS ne izplačuje in ko mi organizatorji izplačujemo honorarje njim, jih izplačujemo neposredno po koncertu direktno avtorjem v roke ali prek banke.

Davkoplačevalski denar, ki nam je bil s strani SAZASA na agresiven in sleparski način zaplenjen ob pomoči sodnega aparata, je bil namenjen javnim družbeno koristnim projektom,(AKADEMIJA IZBRUH-brezplačno izobraževanje, itd…) katerih izvedba je sedaj vprašljiva, če ne že onemogočena in kako lahko država to dopušča, da bo zdaj neko brezplačno izobraževanje za ljudi viselo na nitki, medtem pa bo SAZAS s tem denarjem izplačal plače, delavcem, da bodo lahko uživali nekje na morju.

Menimo da se morajo začeti odštevati SAZASovi dnevi in če smo vsa ta leta nekomercialni kulturniki, kulturnice, avtorji, avtorice, organizatorji itd,…pljuvali po njemu je zdaj zadnji čas, da stopimo skupaj in na radikalen način, konkretno že odpravimo to nadlogo v naši državi, tako da nas pustijo na miru, kot da nas ni.

Sami pa naj se naprej ukvarjajo in tržijo eure z Rebeko Dremelj, Turbo Angels, Heleno Blagne in podobnimi.


Za 8000 evrov (za kolikor je bil AKD oškodovan) povprečen državljan/ka Republike Slovenije dela približno eno leto, nekateri tudi dve. AKD Izbruh bi za ta denar lahko izpeljal vsaj 100 brezplačnih kulturnih prireditev. To kar se je nam zgodilo, se dogaja tudi drugim kulturnikom, vprašanje pa je koliko časa bomo še dopuščali tem barabam, lopovom in sleparjem, da nas tlačijo v isti drek kot zabavljače in tiste organizatorje prireditev, katerim je na prvem mestu zaslužek!?

Pozdrav iz Bazena-Kranja, smrt fašizmu in sklic za boikot SAZAS-a. v dobro še boljšem in večjem razvoju alternativne kulture v Sloveniji, katero nebo oviral SAZAS.

ALTERNATIVNO KULTURNO DRUŠTVO IZBRUH

21.7.2008

4 komentarji:

Nina pravi ...

Še ena fašistična poteza v naši državi... Žalostno...

adj. pravi ...

Hm, kako zarubil? Saj društvo ne more opraviti izvršbe. To lahko samo sodišče.

Tit pravi ...

To je sicer dobro vprasanje, dobro vprasanje pa je tudi, ali se tako Sazas, kot AKD Izbruh zavedata svojih in predvsem pristojnosti, ki naj bi jih imel in ne-imel Sazas...

Tudi je vprasanje v kaksnem razmerju sta ti dve stranki...

Tit pravi ...

Sicer pa na strani Sazas pise, da nadzor izvaja trzna inspekcija, imajo pa tudi celoten pravni akt...

http://www.sazas.org/Domov/tabid/36/Default.aspx


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory