ponedeljek, 14. april 2008

Literarni večer/Literulogija

V sredo, 16.4. ob 21ih v Jazz Clubu Gajo


V okviru Društva kulturologov se pripravlja to študijsko leto že drugi literarni večer, ki bo tokrat potekal s pesnikom in esejistom Alešem Debeljakom o poetiki, politiki in pustolovščinah. V univerzitetnem prostoru Aleša Debeljaka poznamo kot profesorja in raziskovalca na oddelku za kulturologijo. Tokrat, pa ga bomo spoznali v malce drugačni, nekoliko bolj umetniško-kreativni luči.

Aleš Debeljak je svojo literarno kariero začel leta 1982 s svojim nezanemarljivim prispevkom v Pesniškem almanahu mladih; Zamenjave, Zamenjave, nato pa svoj prepoznaven pesniški slog izkristaliziral tri leta kasneje v knjigi pesmi Imena smrti (1985). Do leta 2006 je objavil že sedem pesniških zbirk, esejev, literarnih kritik in teoretskih študij, ter za svoje delo dobil nekaj mednarodnih, jugoslovanskih in slovenskih nagrad, vključno z nagrado Prešernovega sklada in priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Tekom pogovora nam bo predstavil svoj literarni opus, ki se razteza med ne-fikcijsko esejistično sfero, v kateri povezuje svoje življenjske izkušnje z družbeno-kritično refleksivno noto, ter subtilno, metaforično bogato in prodirljivo sfero poezije. Večer se bo raztapljal med manevriranjem in povezovanjem humanističnega lokusa družbene koncepcije na eni strani in družbeno-kritične teorije prepletene s sociološkimi paradigmami na drugi strani. Vmes pa bo Aleš Debeljak prebiral in interpretiral svojo poezijo na prav poseben način.

Z avtorjem se bo pogovarjala Maša Vodušek.

Kult.Co

0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory