ponedeljek, 22. september 2008

Oktobra nas bodo spet tresle ženske: 14. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk

14. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk
9. – 17. oktober 2008, v Ljubljani in na Ptuju

Surova simbioza / živali-narava-kultura

Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk najavlja 14. mednarodni festival Mesto žensk, ki bo potekal pod geslom Surova simbioza. Letošnji program, ki je ponovno namenjen široki in pestri festivalski publiki, se osredotoča na (samo)razumevanje kulture skozi naravo, na odnose moči preko diskurza o naravi, na človeški odnos do živali, naravnega in minljivega, nenazadnje pa tudi na tehnološka orodja ali podaljške, ki pričajo o novi naravi.

Ob spremljanju ponovnega vzpona biološkega determinizma, nenehno rastočega tehnološkega razvoja, okoljevarstvene krize, geo- in bio-politične, ter socialne, spolne in rasne neenakopravnosti, paradoksne pozicije človeka-živali znotraj in napram njegovemu biotopu, smo na 14. mednarodnemu festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk povabili 60 umetnic, teoretičark in aktivistk, ki bodo v festivalskem tednu navduševale ljubitelje umetnosti, vzpodbujale aktivno družbeno participacijo, problematizirale (materialni) minimalizem v nasprotju s presežkom, pripravile program in delavnice za otroke in mladino. Za mlade in starejše, za generacije X, Y in Z se bo zvrstilo preko 35 dogodkov, med katerimi bo več kot tretjina brezplačnih.

Festival se bo pričel z gledališko parabolo Morhothope, ki jo odlikuje uglajena skromnost, formalni minimalizem in bister humor. Predstava s tremi ženskimi liki, ki jo je zasnovala uveljavljena nizozemska gledališka ustvarjalka Sanne Van Rijn, bo v četrtek, 9. oktobra 2008, ob 20.00 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Posebnost letošnjega festivala je raznovrsten brezplačen izobraževalni program v Galeriji Škuc, kjer bodo poleg predavanj in performansov mednarodnih gostij, potekale predstavitve in delavnice domačih avtoric in lokalnih okoljevarstvenih iniciativ. Poleg predavanja o genskem inženiringu ameriške cyber feministične skupine subRosa in delavnice za mladino o biološkem vrtnarjenju z Metko Maček bo med drugimi potekala tudi delavnica o aktivnem okoljskem državljanstvu slovenske iniciative Focus.

V okviru programa scenskih umetnostih se v Sloveniji prvič predstavljata britanska umetnica Julia Bardsley z radikalno predstavo o človeški imaginaciji prehoda iz narave v kulturo ter mehiška performerka Violeta Luna s performansom o družbeno-kulturnih vplivih imperializma genskega inženiringa, ki bo nastopila tudi na Ptuju. Poleg tega se bodo na festivalu predstavile kar tri slovenske koreografinje mlajše generacije: Tina Valentan, Bara Kolenc in Leja Jurišić, vse s svežimi, krstnimi uprizoritvami.

V ponovno odprtem ljubljanskem Kinodvoru se bosta predstavili mlada francoska filmska ustvarjalka Isild Le Besco z dvema celovečercema o odraščanju v sodobnem svetu, ter prav tako Francozinja Irena Salina z dokumentarnim filmom Flow: For Love of Water, ki govori o številnih posledicah privatizacije naravnih virov, tokrat o krizi pomanjkanja (pitne) vode.

Festivalska glasba bo letos obarvana slovansko. Že drugič v Ljubljani, a prvič v Cankarjevem domu, se bo predstavila naelektrena ruska folk glasbena skupina Iva Nova, v Menzi pri koritu na Metelkovi bomo zaplesali na electro zvoke čeških My Name is Ann, hrvaških Klaus, prepevali refrene srbske hip-hop zasedbe Sajsi in utonili v bogatem eksperimentalnem zvenu, šumu in tišini slovensko-avstrijskih Subshrubs. Poleg koncertnih dogodkov se nam obeta tudi bogat in pester DJ-program v Menzi pri koritu in ob večerih v festivalski kavarni prenovljenega Kinodvora.

Izbrane umetnice, teoretičarke in aktivistke 14. mednarodnega festivala Mesto žensk:

Scenske umetnosti - Sanne Van Rijn (Amsterdam/Gent), Julia Bardsley (London), Conservas (Barcelona), SubRosa (Chicago/Pittsburgh), Violeta Luna (Ciudad de México /San Francisco), A2 (London/Tel Aviv), Tina Valentan (Maribor/Ljubljana), Bara Kolenc (Ljubljana), Leja Jurišić in Hanna Sybille Müller (Ljubljana/Berlin)

Vizualne in intermedijske umetnosti – Isabelle Krieg (Zürich), Selda Asal (Istanbul), Kinda Hassan (Beirut)

Glasbene umetnosti – Iva Nova (St. Petersburg), My Name is Ann (Praga), Subshrubs (Kranj/Gradec/Ciudad de México/Dunaj), Sajsi MC (Beograd), Klaus (Reka), DJane T-Ina Darling (Berlin), DJane Timika (Subotica), DJane e.llem (Sarajevo), Irradiation (Dunaj), DJka Amanda (Ljubljana), DJki Huda (Ljubljana) in Guilty Eve (Ljubljana)

Film in animacija – Isild Le Besco (Pariz), Irena Salina (Pariz/New York), b.h. Yael (Toronto), Vera Neubauer (London)

Teorija in praksa – Karmen Ratković (Zagreb), Claire Pentecost (Chicago), Focus (Ljubljana), Breda Kralj (Ljubljana), Hana Al Bayaty (Pariz/Cairo), subRosa (Chicago/ Pittsburgh), Violeta Luna (Ciudad de México/San Francisco) in druge.

Festivalska prizorišča: Cankarjev dom, Galerija ŠKUC, Stara elektrarna, Gledališče Glej, Plesni teater Ljubljana, Galerija Kapelica, Kinodvor, Menza pri koritu in Galerija Alkatraz - AKC Metelkova mesto in ZOO Ljubljana.

Več pa na: http://www.cityofwomen.org/2008/

0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory