ponedeljek, 3. maj 2010

Zapiranje mednarodno uglednega oddelka za filozofijo na Univerzi »Middlesex«?

Iz Velike Britanije prihaja presunljiva vest o zapiranju mednarodno uglednega oddelka filozofije na Univerzi "Middlesex". Uprava te univerze se je pod očitno pretvezo finančne krize namreč odločila, da bo zaprla oddelek za filozofijo, ki sicer predstavlja enega od ključnih raziskovalnih središč v Veliki Britaniji in se ukvarja z raziskovanjem sodobne kontinentalne misli v tej državi. Še več. Gre za mednarodno priznan raziskovalni center, znotraj katerega med drugim delujeta tudi takšni imeni, kot sta na primer Peter Hallward in Peter Osborne in ki se osredotoča zlasti na študij kritične teorije, marksizma, psihoanalize, radikalne filozofije ipd.

Smo v danem primeru zares priča zgolj navedenim finančnim razlogom, ki bi jih novo šolsko leto tako in drugače postavilo na laž (če seveda sploh sledimo logiki zapiralcev), ali pa gre za tiho, tako rekoč "trendovsko", sistematično uničevanje humanistike, kritične misli?

Podporo danemu oddelku lahko izrazite s podpisom peticije:

http://www.gopetition.com/petitions/save-middlesex-philosophy.html

Cilj pa je - kot lahko med drugim preberemo tudi na Facebook profilu borcev za ohranitev danega oddelka, pri čemer gre za zaprtje dodiplomskih kot tudi podiplomskih programov - da se do jutri, in sicer do 4pm zbere 10.000 podpisov, pri čemer bržčas ni odveč omeniti, da tu ne gre "le" za "Middlesex"...

0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory