torek, 9. junij 2009

50. Jazz festival Ljubljana


Danes ob 11ih dopoldne se je zgodila tiskovna konferenca jubilejnega, že petdesetega Jazz festivala Ljubljana. Obilo informacij lahko slišite spodaj v ne najbolj kvalitetnem, a dovolj zgovornem posnetku monologa Bogdana Benigarja, programskega direktorja festivala, grandiozno zastavljeni program pa se bržkone hvali sam od sebe.

Festival bo potekal od 29. junija do 5. julija, na prizoriščih od Križank in Cankarjevega doma do letnega odra Gale hale pa se bo zvrstilo obilo glasbenikov, ki so v preteklosti krojili zgodbo jazz, med njih pa je organizatorjem uspelo vriniti tudi nekaj perspektivnih mladcev. Program je izrazito zgoščen, v celoti ga najdete TUKAJ, izpostaviti pa nedvomno velja že prvi večer(ponedeljek) z razstavo Hana Benninka in kasneje njegov koncert v Klubu Cankarjevega doma z Guusom Janssenom. Krivično bi bilo seveda izpostavljati določene dogodke, a subjektivna ocena se nagiba še k drugemu večeru, obarvanem s chicaškimi glasbeniki Roscojem Mitchellom(ex Art Ensemble of Chicago) in Vandermarkovim Powerhouse Sound.

Sredo bo otvoril orkester Viva-La-Black z Louisom Moholo-Moholom in zakoncema Tippett, četrtek pa bo že z uvodnim koncertom buril domišljijo, saj bodo v Klubu nastopili poljsko-madžarski free-jazzerji Ensemble 56. Posebno omembo si seveda zaslužijo zastopstva treh evropskih založb, ki bodo vzpodbudile tudi okrogle mize, in sicer gre za založbe Not Two iz Poljske, Clean Feed iz Portugalske in Jazzland Recordings iz Norveške.

Poleg petka torej ostane še osrednji, zaključni dan festivala, ki se bo začel že ob enih popoldne z Zlatkom Kaučičem in Evanom Parkerje, nadaljeval z orkestrom Satoka Fujija ob šestih, razbohotil z Johnom Zornom in gosti ob osmih ter dokončno zaključil s francoskimi Push Up ob vstopu v naslednji dan. Sklop bo sicer obeležil še poseben koncert v oktobru, ko se lahko nadejamo nastopa Chicka Corea/Lenny White/Stanley Clarke Tria in kot češnje na torti Marc Ribot's Ceramic Doga, a temu se bomo bolj podrobno posvetili ob kakšni drugi priložnosti.

Na tem mestu bi izpostavil samo še eno redkih kritik, ki leti neposredno na organizatorje in katera ob tako ambiciozno zastavljenem projektu ne more ostati spregledana. Ogromno materiala, ki je na voljo v reklamne namene dopolnjuje tudi odlično zastavljena knjižica, v kateri poleg programa najdemo tudi pregled zgodovine Jazz festivala Ljubljana, stane pa 1€. In ravno ob omembi cene in dejstva, da so zapisani teksti izpod peres priznanih slovenskih avtorjev tudi izredne umetniške vrednosti, nam pogled nehote uide na spletno stran festivala, ki je že drugo leto skoraj povsem identična, takorekoč je spremenjena le barva. Že lani je festival oblikovno izpadel precej ceneno, zato bi si ob okrogli obletnici prav gotovo zaslužil prenovo. Na koncu sicer šteje glasba, a danes si tako velik festival takšnega spodrsljaja vsekakor ne sme privoščiti.





2 komentarji:

saif pravi ...

Thats realy cool blog Thank you

try to visit me
http://www.egyrock.mw83k.com

Nina pravi ...

Thank you for the compliment!
We appreciate it very much. Thanks for the link!


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory