torek, 19. maj 2009

Druga godba

Letos je leto glasbenih jubilejev. Najprej je Radio Študent z bombastičnim koncertnim programom uspešno praznoval štiridesetletnico, v polnem teku pa je tudi že 25. Druga godba. Nedvomno se najbolj intenzivno doživetje sicer obeta koncej junija, ko se bo po Ljubljani razprostrl že 50. Jazz festival Ljubljana, a do takrat je vseeno še dober mesec. In maj je že četrt stoletja namenjen drugemu godenju...

Program letošnje Druge godbe je sicer že v polnem teku. Včeraj so v Klubu CD in Križankah že nastopili legenda iz Burkine Faso z le eno posneto ploščo Victor Démé, slovenski reinterpret Jacquesa Brela Branko Završan ter francoski poet ter stihoklepač Abd Al Malik.

Danes se hkrati v okviru Druge godbe in Cankarjevih torkov obeta sodobni vpogled v tradicionalno turško godbo z Deryo Türkanom, Ugurjem Işikom in Francozem Renaudom Garcio-Fonsem.

V četrtek bodo Križanke rezervirane za znanilca maroškega raija na Zahodu, Khaleda, ki ga bržkone že vsi dobro poznajo, zadnja dva dneva pa bosta še posebej intenzivna. Križanke bodo v petek ogrevali brazilsko-migajoči Casuarina, v ritmu poslovenjene bossa nove pa bodo večer nadaljevali naši Bossa de Novo, ki so ravnokar izdali svoj drugi album, čigar recenzijo lahko preberete tukaj. Petkov epilog bo pripadel prav tako že naši stari znanki, malijski pevki Oumou Sangaré.

Sobota pa predstavlja nekaj posebnega. Najprej bodo ob osmih z vročimi takti flamenka Križanke ogrevali Son de la Frontera, nato pa se bo dogajanje preselilo na letni oder Gale Hale na Metelkovi. Tam se obeta ena od letošnjih poslastic, saj se nam bo v družbi nizozemskih alter-rockerjev The Ex predstavil mesija etiopskega saksofona Gétatchéw Mékuria. Gospod jih šteje nič manj kot štiriinsedemdeset, a to ga ne bo prav nič oviralo, da nas s svojim povečini rezkim in vibrirajočim tenorjem ne popelje na edinstveno glasbeno doživetje. Če pa komu sobotni izlet na Metelkovo ne leži, pa še vedno lahko celoten koncert ujame v živo na valovih Radia Študent. V soboto ob 22:00! Koncert je namreč nekakšno darilo Radiu Študent, ob tem pa tudi The Ex praznuje tridesetletnico svojega obstoje, kot rečeno, letos je leto jubilejev...

S tem pa se festival še ne bo povsem zaključil. Dva dodatna koncerta in kar trije nastopajoči bodo v začetku junija še dodatno obeležili že tako pestro festivalsko dogajanje. In sicer natančneje bodo to 2. 6. ameriški afrobeaterji Nomo in 7. 6. folkovski večer z Vrujo in A Filetta. Sicer pa več o festivalu na njegovi spletni strani.




0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory