sreda, 6. maj 2009

Yuyutsu RD Sharma na Fimuthe: Iva Novak predstavlja intervju z nepalskim pesnikom, pisateljem in prevajalcem

Yuyutsu RD Sharma je nepalski pesnik, pisatelj in prevajalec. Nedavno je gostoval na 14. Slovenskih dnevih knjige, in sicer v knjigarni Filozofske fakultete, v okviru Besedne postaje.

Rodil se je v Nakodarju v Pandžabu. Šolal pa v Batalu in na univerzi v Radžastanu, kjer je spoznal ameriškega pesnika Davida Raya, kar je bilo ključno za njegovo nadaljnje literarno ustvarjanje.

Izdal je deset pesniških zbirk in napisal en roman. Sicer gre za anglista in specialista za sodobno ameriško poezijo. V preteklosti se je ukvarjal tudi z igralstvom in poučeval na univerzi v Katmanduju. Leta 1995 se v celoti posveti pisanju in prevejanju.

Članke, poezijo in kolumne, objavlja v številnih revijah in časopisih, njegovi poeziji lahko prisluhnejo poslušalci po vsem svetu. Je tudi urednik za leposlovje pri založbi Nirala, v angleški jezik pa aktivno prevaja tudi druge sodobne nepalske pesnike, pri čemer se je nabralo že kar nekaj antologij, ki jih je sestavil oziroma uredil, med drugimi Roaring Recitals: Five Nepali Poets, ki je bila nominirana za laskavo priznanje azijske knjige leta 2001.

Živi v Katmanduju in New Delhiju, z njim se je pogovarjala Iva Novak. Več pa tukaj.

0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory