sobota, 23. maj 2009

EatThis production



Nedolgo nazaj se je v Sloveniji rodila nova založba, ki svojo dejavnost posveča izključno improvizirani glasbi in nje odvodom. Zadeva je v rokah do danes že kar dobro uveljavljenega bobnarja Jake Bergerja, katerega se morda še najbolje spomnimo po sodelovanjih s Samom Šalamonom in Strojmachine ali njegovih projektih kot BRGS Time. Hkrati z ustanovitvijo založbe pa sta izšli tudi že prvi zgoščenki, in sicer Radical Improvisation Duo - Encounter/Srečanje ter Marko Karlovčec/Jaka Berger - Fibrous Suns/Vlaknasta Sonca.

Namen založbe je jasen že iz sledečega: "Z dnem 1.maj 2009 se je rodila alternativna založba EAT THIS PRODUCTION, ki bo poskrbela za izdajo experimentalnih in nenavadno zvenečih godb. Založba bo na nek način "založba samozaložnikov", kjer bomo umetnikom ponudili poceni in kvalitetno izdajo njihove glasbe." (http://www.eatthisproduction.com)

Glavna odlika prvih dveh izdaj je nedvomno njuna raznolikost. Čeprav gre za isti duet, v koncertnem posnetku iz Kopra ali Encounter/Srečanje prepoznamo predvsem brötzmanovsko in free-jazz estetiko medtem, ko se Vlaknasta Sonca/Fibrous Suns bolj nagibajo k subtilni improvizaciji z akustično kitaro ter pritajeni perkusiji. Torej temelj, ki bi založbo znal obdržati pri življenju.

Radical Improvisation Duo bomo sicer lahko občudovali tudi na letošnji Sajeti, kjer bosta združila moči z italijanskima radikalnima improvizatorjema Mimesys, ki ga sestavljata kontrabasist Michele Spanghero ter kontrabasovski klarinetist Ugo Boscain. Glede na zvočno sliko obeh duov, se upravičeno lahko nadejamo zanimivega koncerta.

EatThis Production na Myspace.

Še okus po živemu nastopu...


0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory