četrtek, 5. februar 2009

Ernesto Laclau in Monique David-Menard v Ljubljani



Fakulteta za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici in Znanstvenoraziskovalni center SAZU(Interkulturni študiji. Primerjalni študij idej in kultur) vabita v okviru filozofskega modula Transformacije moderne misli - Filozofija, psihoanaliza, kultura, na predavanji Ernesta Laclaua(University of Essex, Northwestern University) in Monique David-Ménard(Université Paris VII).

Predavanji bosta v soboto, 14. februarja 2009, ob 17.00 v Atriju ZRC, Novi trg 2, pritličje. Potekali bosta v angleškem jeziku.

17h-18h Ernesto Laclau: Articulation and the Limits of Metaphor

18h30-19h30 Monique David-Ménard: Kant and the Negative

Naslednji dan pa ob izidu slovenskega prevoda dela Ernesta Laclaua Emancipacija/Emancipacije na kolokvij Emancipation and Populism.

Kolokvij bo v nedeljo, 15. februarja 2009, ob 15.00 v Mali dvorani ZRC SAZU, Novi trg 4, drugo nadstropje. Kolokvij bo potekal v angleškem in francoskem jeziku.

15h-16h

Monique David-Ménard: Social Demands and Rhetoric in Politics

Rado Riha: Politique et philosophie


16h15-17h30

Jelica Šumič Riha: Emancipation and Rhetoric

Andreja Vezovnik: Social Heterogeneity and Political Representation: The
Case of the Erased

Ernesto Laclau: Hegemony, Populism, Emancipation

Diskusija


Laclau živi in deluje v Veliki Britaniji. Je predavatelj na Oddelku za vlado (politično teorijo) Univerze v Essexu. Ukvarja se zlasti s področjem ideologije in diskurzivne analize. Predaval je na številnih univerzah v Severni Ameriki, Latinski Ameriki, Zahodni Evropi, Avstraliji in Južni Afriki. Med drugim je sodeloval tudi s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom.

Laclauova najpomembnejša knjiga je Hegemonija in socialistična strategija, ki jo je napisal skupaj z življenjsko partnerico Chantal Mouffe. Njuno misel navadno opisujejo kot postmarksistično, saj sta bila oba aktivna v družbenih in študentskih gibanjih 1960. let in sta tako poskušala združiti delavski razred in nova družbena gibanja. Zavrnila sta marksistični ekonomski determinizem in pojmovanje razrednega boja kot osrednjega družbenega antagonizma. Namesto tega sta se zavzemala za radikalno demokracijo agonističnega pluralizma, kjer bi se lahko izražali vsi antagonizmi.(Wikipedia)


Monique David-Menard predava filozofijo na in psihoanalizo na Univerzi Paris VII. Preiskuje predvsem specifičnost filozofskega in psihoanalitičnega diskurza ter konstrukcije univerzalnega. Bila je tudi podpredsednica College International de Philosophie v Parizu.(SAZU)


0 komentarji:


Nina Cvar in Tit Podobnik FIMUTHE: Film, Music and Theory